? ??????????????Candy Hearts? ????? ?? ???Rating: 4.3 (4 Ratings)??8 Grabs Today. 1989 Total Grabs. ??????
Preview?? | ??Get the Code?? ?? ?????The Simple Life (New)? ????? ?? ???Rating: 4.6 (25 Ratings)??8 Grabs Today. 2411 Total Grabs. ??????Preview?? | ??Get the Code?? ?? ???????????? BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS ?

Tuesday, December 18, 2012

Introducing....

Nuur 'Inara... Our new family member :) Syukur Alhamdulillah..adik Nuur 'Inara selamat dilahirkan di Gombak Medical Centre pada 20 Nov.2012, tepat jam 4.58am..berat 3.28kg..otolicious (day 2) & Noorizam sabran dari I Shoot Newborn (Day 25).. Gambar2 di bawah di shoot oleh team The Ph

Tukang tulis : Mama 'Imran, 'Irdina,'Inara

Wednesday, October 17, 2012

Little calliph vs Children Islamic Centre..

Assalamualaikum.. Serious,hati berdebar2..bln 10,minggu ke2.. Mohon supaya Allah memberi rahmat & selamat semuanya... Dalam pada menyiapkan keperluan org baru,saya jugak sibuk memikirkan penempatan/sekolah main2 utk si ank dara Nuur 'Irdina bg thn 2013.bukan apa,selain dr faktor rekod abg dia yg msk sekolah umur 4 thn,faktor kematangan & talkative & minat dia juga diambil kira.x larat hari2 nk bg alasan bila dia nk ikut pg sekolah.sblm ni igt dah finalised nk masukkan dia dlm program little caliph,tp agk jauh dari bndar br selayang (ofis mama & sekolah si abg)...tp itu yg terdekat.tp minggu ni tiba2 bercambah banner C.I.C naik area bbs..rupa2nya ada branch yg br nk dibuka...perlu berfikir lagi nmpknya.yuran lbh kurang & program pun lebih kurang.more in islamic programme,english medium... http://www.cic.net.my/index.php?option=com_content&view=frontpage&Itemid=1 Tukang tulis : Mama 'Imran

Friday, September 28, 2012

Assalamualaikum... September '12..dah ke penghujung rupanya...lg beberapa bulan nak menjengah tahun baru.. haiii..cepatnya la masa berlalu...masih ada impian yg belum terlaksana,forward lagi la ke tahun depan gamaknya.. :) September '12..ada beberapa perkara gembira yang terjadi.. paling menggembirakan saya, tawaran haji yang mak saya dapat 2,3 hari lepas...Alhamdulillah,tercapai jugak impian mak nak tunai haji buat kali ke2..setelah rayuan dibuat,dengan pertolongan hamba Allah & PASTINYA dengan izin Allah jua,semua ini tercapai.. :) beberapa ujian kecil juga terpaksa kami tempuhi..takpela,itu hanya sekecik2 ujian.. Bulan September ni jugak (minggu lepas), ofis mr.papa arranged short trip ke western Australia as a reward utk staff & family...walaupun short trip,dengan semua perbelanjaan di tanggung kecuali duit belanja/poket, memadailah..kalau nak harap keluar duit poket sendiri, memang belum merasa lagi lah rasanya.. :)tambah pengalaman & pengetahuan bila ke negara org..Perth?city yg cantik,bersih,x sibuk sgt... habis bercuti, perlu fokus pada kerja2 ofis & persiapan menyambut org baru.. minggu ni kandungan saya hampir cecah 32weeks..barang keperluan masih x beli apa2.. ;) bukan x excited tapi belum sempat memunggah stor utk cari brg2 apa yg masih elok,x perlu dibeli & barang apa yg dah x boleh pakai...bulan 10 ni wajib concentrate kemas rumah & stor..hehhee...

Tukang tulis : Mama 'Imran

Assalamualaikum... # September telah menghampiri penghujung # mode : takut,ngeri,sedihh..

Tukang tulis : Mama 'Imran

Tuesday, August 7, 2012

Menu tradisi :)

Assalamualaikum.... Bau kampung masih ada lagi ni....hehehehe... Sempena curi Nuzul Quran smlm,mama 'Imran dah plan awal2 nak blk kg berbuka puasa kat dua rumah :) bukan apa, rasa mcm tak puas nak berbuka bila blk dekat raya nanti sbb tinggal 2 hari je puasa sebelum raya...berbuka puasa ngan family besar di kampung mmg sgt jauh beza suasana dibandingkan buka puasa ngan family kecik...hehehe..walaupun lauk alakadar,tapi keseronokan & kemeriahan tu terasa lain... tapi,kemeriahan tu terasa sedikit ada kekurangan bila arwah tokwan takde since Dis 2009..apa2 pun,org yg ditinggalkan perlu terus meneruskan kelangsungan hidup.. ok,berbalik kpd story balik kg...hehehe.. bila blk kg,perlu adil..(sbb kawen ngan org kg sebelah)...walopon kdg2 x adil sgt pon ;p...mama 'imran yang x berapa nak adil sgt,tapi papa cool je,dia x kisah sgt sbb rumah dekat2,kdg2 dia cabut camtu je g umah atuk,kdg2 mama x tao pon papa dah x de..sejam dua pastu,papa dah ada balik..mcm chips more jugak :).kdg2 papa balik siap bwk bekal,opah yg bekalkan...hehehe..kdg2 papa bw 'Imran ngan adik,tapi selalunya kena tinggal je... balik kg minggu baru ni mmg betol2 adil..hehe..ktrg gerak balik kg pg sabtu lps subuh..kul 11am dah sampai kg..papa trus layan tido sampai tengahari.mama plak x lei tido sbb tabiat 'imran ngan adik ni, bila sampai kg je x berenti nak main.asal mama nak lena je,adik kejutkan nak itu,nak ini sampai mama tension & trus hilang ngantuk... dah dekat kul 1, baru 'Imran tido,adik still cergas...last2 mama bangun,mengamuk kat adik...hehehe..mama bg adk main ipad & mama trus keluar pekan cari brg2 dapo...hhehehe... mama dah request dah kat tok nak nasi ulam utk berbuka..tok mmg dah ready amik ulam bagai...oh ye,masa arwah tokwan ada dulu,ns ulam adalah menu wajib tiap2 ptg,tapi sejak 2 thn ni tok dah x de hati nak buat :( tapi kali ni sbb mama request kot,tok sediakan jugak bhn2 tapi mama yg potong2,tumbuk2 semua...tok cuma gaul je :) mama 'imran pon dah terer dah,kiranya 95% sebijik mcm tok wat,5% yg x sama tu,of course la sbb air tgn x sama :). next day nya turn rumah opah & atok plak (side papa),sbb x puas mkn,mama bwk segala ulam sbb nak p buat kat rumah opah plak :)...hehehe... ok..ni dah kecur air liur sbb x puas mkn lg tapi smlm dah bwk balik sket ulam2 nak buat minggu ni kat rumah kalo sempat mama kata :).selamat berpuasa semua...'imran blom dapat sehari pon berpuasa...setakat dapat 5-6 jam je,pastu dah x tahan...harap2 thn depan 'imran dapat try puasa penuh... oh ye,hari jumaat ni genap umur adik 3 tahun..thn ke3 jugak birthday dia jatuh di bulan puasa,tapi papa dah janji nak celebrate jugak birthday adik sbb adk x pernah celebrate birthday..kalo ada pon dah belated sgt2,sbb pernah adk potong kek sbln lps birthday...hehehe sbb tunggu lps raya baru dapat buat..kesian kan??tapi adik x kisah sgt,sebab dia x paham lagi...bila dah umur 3 thn ni,mama pon dah stat survey sekolah utk adk,mcm 'imran jugak, papa & mama plan nak hntr adik g playskul yg rasa sesuai thn depan....Alhamdulillah,sebab adk dah freediapers time siang...utk mlm,patut dah boleh freediapers tapi mama mls nak kejut2 dia tgh mlm.adik ni mudah jaga tengah malam,rasa mcm x de masalah nak kejut,tapi masalah lain plak yg ada...mslhnya,mama mls!!abis,camno????

Tukang tulis : Mama 'Imran

Tuesday, May 8, 2012

RM160 for nothing....

Assalamualaikum... hoyeaaahhhh...hari ni mcm nak catatkan sesuatu sebelum ibu beranak 2 yg dah putus urat 3 ni terlupa ;) dah serupa blog hantu dah rupa blog ni bilamana hampir 4 bulan tidak dibersihkan..huaarghhh... jgn kata nak hapdet blog malas, nak kemas rumah pon malas..menjadi2 sunggoh malasnya.. tapi kalo anak malas,tao plak nak marah ;) entry kali ni pon pasal anak jugak..anak..merekalah penawar,merekalah racun,mereka segala-segalanya.. tadi baru telefon mak, bercerita serba sedikit perihal kg dan perihal kami di sisi... dari sisi seorang ibu, mak saya bercerita mengenai perangai abang dan adik saya..mcm2..hal adik beradik saya, anak beranak biasala... pasal saya,of kos la mak saya x cerita.mak saya mungkin agak pilih kasih & memihak pd saya..itu yg saya rasa, saya rasa abg2 & adik saya pon rasa...hahaha...tapi mak saya x pernah cakap yg dia terlebih kasih kat saya ;) oh ya...mengambil semangat hari ibu yang diisytiharkan seluruh dunia pada minggu ni (hakikatnya,setiap hari adalah hari ibu & bapa), selamat hari ibu buat ibu2 seluruh dunia terutama ibu saya & ibu mertua saya yg juga saya rasa sayang lebih kat saya berbanding ipar2 saya yg lain.. (hahahaha, perasan lagi..). jasa kalian tiada tandingan dan tidak boleh dihitung.. ok, dah jauh benor dari tajuk entry neh... sabtu lepas, eh..ahad (5/5/2012), kami berduyun2 ke kidszania yg menjadi sebutan ramai di d curve tu..ok,dipendekkan cerita, 'Imran excited mulanya nak jadi macam2 (dalam tu ada 90 jenis pekerjaan) yg budak2 4thn ke atas boleh rasai pengalaman & dibayar gaji bila task dapat disiapkan..5555 gedebuk gedebak tekan kalkulator, kira2 untuk fees msk ke dlm tu 1 family (2 adults= RM 35 x 2, 1 child x RM55 & 1 toddler x RM35), total rm160.... ok,bila dah masuk kt dalam,setiap aktiviti hanya kanak2 tersebut sahaja yg boleh berurusan..contohnya nak tukar voucher kidzania di cimb bank.. hanya kids ni sj boleh Q..parent boleh assist dr luar bank saja..si 2 beradik ni excited g beratur & tukarlah jadi matawang kidzos ;p ok,lps tukar duit,boleh stat main & 'Imran pon stat wat perangai 'hensem'nya dgn x mo main apa2 pon..huhuhuhuhuhu.. lps setengah jam memujuk & puas pusing2 tunjuk semua jenis pekerjaan yg memungkin dia suka eg firefighter, polis, pekerja TM,TNB,kilang vitagen, pekerja kilang nippon paint, pilot airasia, dia masih x tunjukkan minat nak main..akhirnya kami keluar dr d curve dan makan nasi campur kat damansara damai..hahahaha... sebagai denda, mr.papa x akan layan sebarang permintaan dia selama seminggu eg nak mkn mcd, nak gula2, nak mainan & x boleh tgk channel tb yg dia suka... ok,lg 1, dia x boleh pg trip ke Desa Water Park yg sekolah transit dia offer dia utk ikut sama :)

Tukang tulis : Mama 'Imran

Friday, January 20, 2012

2012..Bermulanya Satu Episod...



Assalamualaikum..
Yearghhh..hari ni 31/1/2012..
Alhamdulillah, saya masih diberi kesempatan 'menikmati' pinjaman2 yg Dia berikan...

hmmmm...2012..bermulanya satu episod, entry khas untuk anak2 saya (semua entry utk depa sebenarnya pongggg)

Mac 2012 - 'Imran 5 tahun & mr.papa 32 thn
Jun 2012 - 6th anniversary
Julai 2012 - mama 32 thn
Ogos 2012 - 'Irdina 3 tahun
itu antara beberapa tarikh penting dalam keluarga kecik saya ;)

minggu dpn minggu ke4 'imran ke sekolah baru...umur 4 tahun dia di tadika & taska Al Hakmah, Bandar Baru Selayang..dia kat sekolah tu dari hujung 2009 masa umur dia blm pon 3 tahun...awal???ye, saya rasa pon dia terlalu awal ke sekolah. atas beberapa sebab saya hantar dia ke sekolah terlalu awal, salah satu sebabnya, kakak ipar yg jaga dia masa tu mendapat cucu lagi sorang yg jarak umur dgn 'irdina cuma 3 bulan..dlm ms yg sama ada lg cucu yg sulung umur (masa tuh) 4 tahun..kalau 'imran tak dimasukkan ke sekolah, bermakna kakak ipar saya akan menjaga 2 kanak2 (4 & 5 tahun) dan 2 baby (5 bln & 2 bln)..2 kanak2 tersebut boleh tahan jugak nakalnya dan saya rasa kakak ipar saya perlu memberi perhatian terhadap 2 baby, so, nak tak nak saya terpaksa sekolahkan 'imran..."abang, sebab tu la abg kena p sekolah seawal umur 3 tahun"..hehehehe..Alhamdulillah, masa mula2 hantar dia ke sekolah, saya x amik cuti pon, saya hantar & terus p ofis..hehehe..hati kering sungguh mama dia..saya berpendapat, sekolah/tadika/taska yg 'imran duduk tu berlesen dan semestinya pengasas,cikgu serta pengasuh telah mendapat kursus utk tangani budak2, so, x perlu saya turut serta menjadi sebahagian dari mereka ;)..cumanya, setiap sejam saya akan call tanya perkembangan 'imran..

seminggu 'imran masuk sekolah, tokwan (ayah saya) menyahut panggilan Ilahi..hampir seminggu lebih kami berkampung di kampung..dia balik dari kg,mula2 dia mcm serik nak ke sekolah,lps 2,3 hari baru ok...tapi masa tu dia blom official masuk kelas..on off kata cikgu dia sbb dia category nursery ;p

di awal2 nya, dia memang kuat pukul budak lain..hehehehe..sebab dia category big size kot..hari2 cikgu mengadu..msk bulan ke2, Alhamdulillah, aduan dah kurang..dia betol2 masuk kelas bila umur 4 tahun, juga di sekolah yang sama..apa yg saya paling suka dan nampak perubahan bila dia ke sekolah, dia dah boleh menghafal Al Fatihah, 3 Qul dan boleh dikatakan semua bacaan dalam solat(masa umur 3 tahun)..rupanya budak2 lebih suka buat kerja2 ilmiah ni dgn kawan2,sbbnya bila kat sekolah derang beratur tiap2 pagi dan akan baca semua bacaan yg sama setiap pagi kecuali hujan lebat ;p...tapi dalam pada suka pukul budak2 tu, Alhamdulillah, Allah kurniakan dia cepat ingat & hafal..2 penggal berturut2 dapat no. 1 tapi ikut rekod dalam buku kemajuan, 2 penggal juga dia dapat markah C utk kategori pergaulan..adoiyai la abang..hehehe..x pelah, Allah kan Adil..kalau dia bagi saya & suami anak yg bijak,baik tingkah laku, tak nakal, mungkin saya jadi ibu yang tak pandai bersyukur sebab tak diuji dengan tingkahlaku anak2..

masuk 2012, saya cuba ingin nak dia merasai pengalaman yang berbeza..ye lah, dia dah tahap super senior kat Alhakmah tu, semua cikgu2 dah dibuatnya macam kawan2, kalau yg kawan2, lagilah dimain2 kan je...

Penghujung 2011, mula survey2 sekolah lain di sekitar selayang jugak..Qdees bandar baru selayang jadi pilihan, sebab dengar rekemen kawan2..sekolah ni mmg english medium & ada sylibus nya yang tersendiri..tugas saya cuma survey & tugas mr.papa final decision..masa survey mmg bawa 'imran sebab nak bagi dia tgk keadaan sekolah..dah dia suka, trus book je dulu..ada swimming pool, mana tak suka..cakap bab yuran, mmg meruntun jiwa..huhuhu..tapi pejam mata je skang ni, semua ibu bapa nak yg terbaik utk anak2,kami jugak mcm tu...harapan mmg besar..dibanding dengan zaman kecik saya & suami,sudah tentu tak sama..ye la..tahun 80an vs 2012..permainan dulu2 semua percuma, main baling kasut, mandi sungai,galah panjang, caplung (ketuk buah cenerai kat lubang buluh)..penah main???gasing yg buat sendiri dari dahan jambu batu..kalo anda pernah rasa main mainan tu semua, kita adalah sezaman dan mmg asal dari kg ;p..banding dgn mainan anak2 kita zaman sekarang, boleh kata semua jenis mainan kena beli, dah tu x reti jaga plak..pakai 2,3 hari (dah kira lama dah tu) dah jahanam..ok, berbalik pada cerita 'imran tadi..pendek kata dia mmg suka kat sekolah baru tu & dia masih transit disekolah lama sbb amik subjek Iqra kat situ..van akan amik & hantar ke transit..homeworks boleh tahan..pehtu amik plak subjek mandarin, bila ada homework mandarin, meraban jugakla dok tembak jawapan ;)..

Jan 2012
'imran ~ dah pandai naik basikal takde roda kecik 2 kanan kiri tuh..;)..pencapaian baik gak tu sbb saya dulu, darjah 1 baru berjaya capai tahap tu (sbb dapat naik basikal pon masa darjah 1, tu pon pinjam abg punya)..
~ pandai sambar je barang apa yg dia suka kat supermarket..huhuhu..setakat ada rm50, jgn la dok gatai2 singgah atau lalu kat kedai2 feveret dia..takut2 ada drama swasta keluarga plak ;)
~ pandai demand match tshirt dgn suar jeans @ slack..
~ selalu sangat mintak adik lelaki..dia soh saya cepat2 mengandung..nama pon dia dah ada..mungkin dia ingat, boleh order2 je online, 2-3 hari mengandung la kot..huhuhu..sabar abg, blom rezeki lagi nak tambah ahli keluarga baru..mmg saya pon nak sgt2 ;)

'irdina ~ anak dara sorang ni berkelebihan dalam bidang PR..sgt talkative..mungkin dia bercita2 nak jadi wartawan kot..cakap sekali je, dia boleh ingat..contohnya nama org..
~ msh lg blom ada sessi potty training..kalo ikut rekod 'imran dulu, masa umur 2 tahun setengah dah boleh free diapers dah..kali ni sebab mak dia sebok dok amik gambar kawen, so potty training anak dara terabai sket..nntilah, bln 2,3 ni x byk job kawen,so dah blh stat dah...
~ sgt independent, berani dengan apa saja (mlm gelap, org yg x kenal, x peduli mak ayah bila dapat jalan2 kat supermarket)..cuma dia takut dgn org mesin rumput..tak pasti samada takut dgn bunyi mesin @ pun takut dgn penutup muka ala2 perompak bank yang org tu pakai..

harapan saya, 2012 tahun gemilang buat saya sekeluarga..mohon supaya rezeki bertambah tak kiralah rezeki anak, rezeki kesihatan sekeluarga, rezeki senang hati..I.Allah, mudah2an, Allah makbulkan..oh ye, saya baru saja buat surat rayuan haji mak saya,doakan supaya dia dapat tunaikan haji musim ni..balik je dari umrah tahun lps, mmg dia teringin nak naik haji lagi..hj dia kali pertama tahun 92 dulu..mmg sangat jauh beza facilities dulu dan sekarang..ni tahun kedua saya cuba buat rayuan untuk dia,tahun lps dapat panggilan tapi last minit sgt, ada masalah mahram..harap2 impiannya ditunaikan kali ni..Aamin..

nota pendek : 'imran br sj baik dari dmm,cirit dan muntah2..Alhamdulillah.


Tukang tulis : Mama 'Imran

Monday, January 16, 2012

Catatan Seorang Freelance Lady Photographer




Assalamualaikum...
Alhamdulillah, kita menjengah jua ke tahun 2012 & 1433H...
Alhamdulillah, nadi kita masih berdenyut, jantung kita jua kencang berdegup, pendek kata, kita masih bernyawa..tak perlu rasa kedekut utk ucap Alhamdulillah kpd Maha Pencipta kerana semua ini pinjaman cuma..

mukadimah entry yang pertama utk tahun ni...

huish lama benor x hapdet...setengah tahun...nasib baik teringat lagi cemana nak hapdet blog...bukannya x de cerita,baaaaanyak cerita sampai x tao nak letak cerita mana satu ;p...sebenarnya, bagi tahun 2011, saya gagal...saya gagal dalam mengurus masa saya sehingga saya x dapat mencatatkan diari saya buat mereka (anak2 saya) ;( bukan satu perkara yang gembira bagi saya bila saya gagal..tapi, saya tahu punca kegagalan saya adalah kerana terlalu obses dengan hobi & keinginan saya yang menggunung..Alhamdulillah, suami dan anak2 saya amat memahami jiwa saya yang terlalu memberontak untuk memajukan diri.

seusai sahaja sambutan hari raya di kampung, balik2 saja ke Rawang, Alhamdulillah, saya dihujani dengan puluhan wedding job atas kapasiti photographer the photolicious, salah satu company yang memberikan servis fotografi perkahwinan..perkenalan secara tidak sengaja dengan principal The photolicious dan peluang yang diberikan,perlu saya gunakan dengan sebaiknya..Alhamdulillah, peluang yang diberikan sgt mengujakan saya..tahap keyakinan, PR dan skil dalam fotografi perkahwinan ada menunjukkan kemajuan..

iye, entry ini berkisar kepada pengalaman saya..untuk tatapan anak2 saya bahawa bukan mudah untuk mencapai cita2 & keinginan..bukan sedikit pengorbanan yang perlu dibuat untuk merealisasikan keinginan..bekerja 7 hari seminggu (5 hari di pejabat & 2 hari di rumah org kahwin) bukan satu perkara yang diingini semua org ;P tapi bagi saya (setelah dapat keizinan suami) satu kepuasan..masa dan duit terpaksa dikorbankan demi memenuhi keinginan saya..satu perkara yang anak2 saya perlu tahu bahawa suami saya/ papa mereka takkan pernah support saya dari segi kewangan utk membeli gajet2 utk saya yg mencapai ribuan ringgit bagi satu2 gajet walaupun dia mampu utk berbuat demikian ;p tapi beliau akan berkompromi dari segi masa dan pengambilalihan tugas2 saya sebagai isteri bila saya ada jobs di hujung minggu..;) tq papa..itu sudah memadai bagi saya..sedikit sebanyak mengajar saya utk berusaha sendiri ;)

Alhamdulillah, 4 bulan pertama saya sebagai freelance photographer menampakkan hasil..hasil dari segi kewangan dan hasil dari segi improvement saya dalam fotografi..jadual mulai kendur bila cuti sekolah pada bulan Dis berakhir..huh, lega buat seketika kerana saya punyai masa untuk menjalani rutin seperti sebelum raya Aidilfitri ;)..

harapan saya bagi 2012/1433M ini ialah supaya saya lebih bijak dari tahun lepas ;)
masa sangat suntuk sebenarnya..dalam tempoh sukar 4 bulan tersebut,walau sesibuk mana dan walau sesukar mana pun, Alhamdulillah,saya dapat memperuntukkan masa yang benar2 berkualiti utk keluarga saya walaupun sedikit..cerita2 imran mengenai kawan2 & cikgu2 di sekolah, keletah2 anak dara saya sungguh menghiburkan..

Next entry : 2012..Bermulanya Satu Episod...(Ceh, tajuk macam bagusss je ;p)


Tukang tulis : Mama 'Imran